luni, 14 noiembrie 2011

60 de ani de legenda in off road

            Mitologia mi s-a parut intotdeauna fascinanta, ani in sir am visat cu ochii deschisi cum ar fi fost sa vad cu ochii mei maretia egiptenilor, sa intru in templele zeitatilor grecesti sau sa vad maiestuoasele urme ale civilizatiilor incase si maiase.
            Deoace la 60 de ani de legenda in Off Road cei de la Toyota ne provoaca sa pornim intr-o aventura virtuala la bordul Toyota Land Cruiser, nu pot decat sa le raspund cu o destinatie pe masura provocarii: Continentul ales America Centrala intr-ö expeditie pe urmele culturii maya. Avand in vedere faptul ca civilizatia mayasa se intindea pe suprafata a numai putin 5 state moderne:  Mexic, Guatemala, Belize, Honduras şi El Salvador  va trebui sa ma limitez la o calatorie mai putin intinsa, doar pe teritoriul statului Mexic, dar si asa traseul va fi destul de solicitant pentru masina mea Toyota Land Cruiser. Sunt sigura ca relieful variat cu vai adanci si dealuri abrupte o va face sa dea tot ceea ce va putea in calatorie, manevrabilitatea si stabilitatea sa facand fata si celui mai accidentat drum.
            Punctul de plecare al calatoriei ar fi orasul Tikal vechi de 1250 de ani, situat in jungla Petel , printre ruinele sale remarcandu-se ruinele templului al IV-lea ce constituie o adevarata provocare pentru amatorii de catarat.
 
            Obosita de escalada si alpinism o sa urc in Toyota si voi pleca spre cel de-al doilea punct al calatoriei mele, desi orasul  Palanke situat in la nord de Sierra de Chiapas, Mexic. daca esti pasionat de civilizatiile antice sau doar de arhitectura, atunci nu ai cum sa nu fii impresionat de statura mareata a palatului cu baza trapezoidala, si dimensiuni ireale, ornamente inedite si reprezentari ale zeitatilor mayase. 


            Chiar daca ne despartim cu greu de acest palat in care distributia apei catre baile cu abur se pare ca nu constituia o problema, spre deosebire de termoficarea zilelor noastre ;)), trebuie sa ambalam motorul spre o noua destinatie situata pe teritoriul statului Mexic si anume Uxmal. Locul are un farmec aparte, farmec ce a invins indaratnicia timpului propagandu-se pana in zilele noastre. Cladirile nu au inaltimile ametitoare cu care am fost obisnuiti de celelalte temple, dar totusi isi pastreaza statutul de urias fiind totodata sobre si elegante, probabil acestea fiind si motivele pentru care constructia orasului a durat doar 600 de ani ;)) si a inceput in jurul anului in sec. 6 d.Ch. Maretia si impozanta orasului sunt doua motive care te fac sa revii cel putin cu gandul in Peninsula Yucatan.





           Incercata de regret imi continui calatoria, coborand la vest de Uxmal pentru a ajunge in orasul  Sayil. Orasul este situat intr-o vale putin adanca, in regiunea Puuc . inconjurata de dealuri abrubte ce ar fi constitui o provocare pentru orice masina, mai putin cea pe care am ales-o pentru aceasta calatorie Toyota Land Cruiser.


Acest articol participa la SuperBlog 2011, Etapa nr. 17 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu